e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na třetí adventní víkend 15. až 17. prosince

publikováno: 13.12.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední víkend před vánočním prázdninami si můžete poslechnout Rybovku v Teplicích, Žatci a Lounech, oslavit slunovrat v Březně, podívat se na Živý Betlém v Kadani, na hornický průvod v Seiffenu nebo se proběhnout svátečně vyzdobeným Mostem.

Vánoce v muzeu
Vánočním program nabídne v sobotu 16. prosince Oblastní muzeum v Lounech. Program se bude odehrávat na dolním i horním dvorku muzea 
a také v ulici Pivovarská, kterou zaplní vánoční stánky. Více o programu v článku Vánoce v lounském muzeu.

Tvoření v muzeu
Chomutovské muzeum si na víkend připravilo tvoření a vyrábění. V sobotu 16. prosince od 13,00 hodin je připravené kreativní tvoření v hlavní budově na téma háčkovaný svět. Navštívit můžete také adventní koncert, a to v kostele svaté Kateřiny. Sbor Comodo vystoupí 16. prosince a sbor Aurum o den později, oba koncerty začnou v 17,00 hodin.

Neděle v Žatci
Program 3. adventní neděle na náměstí Svobody v Žatci začíná ve 14,00 hodin. Čekají vás vánoční trhy s programem. Ve tři odpoledne startuje u morového sloupu adventní stezka pro děti.

Sluncovrat
Závěr sezony a oslava zimního slunovratu se koná v archeoskanzenu v Březně u Loun v neděli 17. prosince. Setkáte se s lovci, sběrači a prvními zemědělci. Připravena je archeologická přednáška, bubnování kolem ohně, věštírna a oživení nejstarších slunovratových tradic a pověr. Program probíhá od 13,00 do 16,00 hodin.

Krampus show
Strašidelní čerti z Rakouska se chystají v sobotu 16. prosince do Duchcova. Od 17,00 hodin je připraven jejich průvod, který začíná před kulturním domem a vyvrcholí na náměstí Republiky.

Živý Betlém
Tradičnější zábavu nabídne v sobotu 16. prosince Mírové náměstí v Kadani. Od 14,00 do 18,00 hodin vás tam ček Živý betlém Věry a Jaroslava Stejných. Těšit se můžete na 30člennou skupinu s králi na koních a živé "jezulátko". Vystoupení doprovází hudebním doprovodem Lucie Matoušková.

Noční běh
V Mostě si můžete z vánočních trhů na Prvním náměstí vyběhnout na Šibeník. V neděli 17. prosince startuje v 17,00 hodin zimní varianta nočního závodu Christmas Night Run. Trasa měří  5 km.

Rybovka
Chcete si poslechnout před Vánoci tradiční Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby? Tento víkend máte několik možností. V sobotu 16. prosince od 19,00 hodin ji uvede Městské divadlo v Žatci, v neděli 17. prosince od 18,00 hodin Vrchlického divadlo v Lounech a ve stejný den od 19,00 hodin ji můžete slyšet v kostele sv. Jana Křtitele v Teplicích

Vánoční trhy u zámku
V sobotu a neděli 16. a 17. prosince se otevřou na Zámeckém náměstí v Teplicích vánoční trhy, pořádané již po třinácté Lions Club Teplice. Tržiště bude otevřené od 10,00 do 19,00 hodin a na odpoledne jsou po oba dny připravena hudební vystoupení. Program doplní vždy v celou od 13,00 hodin troubení ze zámeckého balkónu.

Prohlídky na zámku
V neděli 17. prosince se konají poslední adventní prohlídky na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Na tento víkend je připravený program složený ze zvyků, tradic, pověr a čarování. Prohlídky začínají ve 13, 14, 15, 16.30, 17.30 a 18.30 hodin. Nutná je rezervace na recepci zámku.

Adventní setkání
Malé adventní trhy se otevřou na zámku Krásný Dvůr v sobotu 16. prosince v 15,00 hodin. Připraveno je společné zdobení vánočního stromečku, zpívání koled a rozsvícení stromku. Od 19,00 hodin se v zámku koná vánoční koncert Rose Melody & Amedeus Kvartet pod vedením Štěpána Růžičky s hostem Danielou Šinkorovou.

Hornický průvod
V oblíbeném saském vánočním městečku Seiffen se v sobotu 16. prosince koná velký hornický průvod, který začíná v 15,30 hodin. V 17,00 hodin pak zazní hornický koncent v kostele.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí