e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 26. až 28. dubna

publikováno: 24.4.2024, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Další turistická místa zahajují tento víkend sezónu - navštívit můžete třeba oživené pevnosti Muzea československého opevnění, dobový program na Střekově, vernisáž v kostele v Libyni nebo si užít výlet okolo Schillerovy rozhledny. Najíst se můžete na food festivalu v Teplicích a zasportovat si během na Mědník v Klášterci nad Ohří.

Procházka na Radovesickou výsypku
Turistický pochod, na kterém můžete poznat unikátní rekultivovanou krajinu na Bílinsku, pořádá v sobotu 27. dubna Bílinská přírodovědná společnost a Informační centrum Bílina. Průvodcem vám bude jeden z autorů naučné stezky. Více v článku Autoři naučné stezky zvou na procházku Radovesickou výsypkou

Tanec smrti a fantazie
Oblastní muzeum a galerie v Mostě zve na výstavu ilustrací a plakátové tvorby věnované tématu smrti, historii a folklóru. Jedná se o stručný výběr děl ilustrátorky a historičky umění Mgr. Katrin Buttig, která tvoří pod přezdívkou „Le Soldat Mort“. Vernisáž se koná v sobotu 27. dubna od 15,00 hodin. Během ní proběhne komentovaná prohlídka, i prodejní stánek, kde si budete moci zakoupit některé z vystavených děl jako suvenýr, nebo obdržet komemorativní dárek vytvořený speciálně pro výstavu.

Zahájení sezóny na Střekově
Hrad Střekov v Ústí nad Labem odstartuje letošní turistickou sezónu v neděli 28. dubna programem plným zábavy pro celou rodinu. Připraveno je rytířské vystoupení skupiny Corvus Milites, fakíra Magmina, pohádky Sváťova dividla a divadla Tyjátr pana Šedopláště. Pro děti také nafukovací atrakce, malování na obličej, kreativní dílničky a prodejní stánky. Otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin.

Zahájení sezóny na Kočičáku
Muzeum československého opevnění na Kočičáku nad Chomutovem zahájí novou sezónu o víkendu 27. a 28. dubna. Otevřeno je vždy od 10,00 hodin. Ćekají vás prohlídky pevností, pochod po opevnění ve dvou trasách, ukázky výcviku družstva a střelby, branný den pro děti a polní kuchyně s vojenským gulášem. 

Pohádkoví maskoti
Akce s oblíbenými pohádkovými maskoty čeká děti v sobotu 27. dubna od 15,00 hodin v KD Dobroměřice. Vystoupí animátorka Alice, kouzelník, s maskoty se děti mohou vyfotit nebo si něco nechat namalovat na obličej.

Výlety v Poohří
Destinační agentura Dolní Poohří zve na letošní první díl z cyklu Výlety v Poohří. Vydejte se v sobotu 27. dubna na Schillerovu rozhlednu do Kryr na Podbořansku, kde se dozvíte, co pro vás agentura chystá na letošní sezónu, vyzvednete si medaili za loňský Agaraton, projdete si příjemný okruh kolem rozhledny a opečete buřtík. Sraz v 10,00 hodin.

Čarodějnice na rozhledně
Pod Červeňákem u Dobroměřic startuje 30. dubna v 17,00 hodin čarodějnická stezka z úkoly pro děti. Na kopci pak v 18,00 hodin zapálí oheň a předají odměny, program nabídne i kreativní dílny.

Prohlídky kostelů a hrobky
Římskokatolická farnost ve spolupráci zámkem pro návštěvníky připravila prohlídky obou kláštereckých kostelů a Thunské hrobky v Klášterci nad Ohří. Konat se budou vždy v sobotu jednou měsíčně. První vychází již 27. dubna. Více se dozvíte v článku V Klášterci nad Ohří začínají prohlídky kostelů a hrobky.

Naučný den
Druhý ročník akce pro rodiny s dětmi s názvem Naučný den se koná v sobotu 27. dubna. Registrace účastníků (nutná!) od 9,30 ve venkovním prostoru KC Olympie Krupka. Od 10,30 jízda dětí od 6 let lanovkou zdarma na Komáří vížku a dolů po stanovištích s různými úkoly. Od 12,30 obousměrná jízda lanovkou zdarma pro děti do 6 let. Cíl opět v KC Olympie, kde bude od 14,00 hodin nachystán odpolední program - soutěže a hry pro děti, pouťové atrakce, odměny a ukázky práce IZS.

Oživlý skanzen
Dobu bronzovou oživí v Archeoskanzenu Březno u Loun ukázky řemesel a vybavení. Program Oživlého skanzenu se koná v sobotu 27. dubna od 10,00 do 16,00 hodin.

Běh na Mědník
14. ročník běžeckého závodu z Klášterce nad Ohří na vrch Mědník v Krušných horách je připraven na sobotu 27. dubna. Závod měří 8,5 kilometru s drastickým převýšením 600 metrů. Prezence závodníků bude probíhat od 8,15 hodin v Měděnci v restauraci Fénix, odkud závodníky v 10,15 hodin dopraví autobus na start v Klášterci. Přihlášky na www.sokotime.cz.

Food festival
V Teplicích na kolonádě Domu kultury se bude v sobotu 27. dubna od 10,00 hodin konat jarní teplický food festival. Můžete se těšit na americkou, vietnamskou, indonéskou kuchyni a mnoho zajímavostí a experimentů jako jsou šneci, hmyz, které doplní i regionální vinaři. Otevřeno bude do 19,00 hodin.

Loučení s výstavou
V Teplicích můžete zavítat i do regionálního muzea v budově zámku, kde se budou v sobotu 27. dubna od 13,00 hodin loučit s výstavou Tajemmná komnata otevřena! Poznejte svět čar a kouzel. Pro děti je připraven program s kouzelnými úkoly, komentované prohlídky a tématické tvoření.

Zahájení sezóny v Libyni
Turistická sezóna začíná tento víkend v kostele svatého Jiljí v Libyni, kde můžete vidět vitrážové muzeum, a na blízké rozhledně Vochlice na Podbořansku. Sezónu zahájí vernisáž výstavy obrazů Renaty Lehmanové Kostelní střípky, která začne v pátek 26. dubna v 17,00 hodin.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: Muzeum československého opevnění z let 1936-38.