e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Turistická sezóna v Oseku přinese novinky: hudební festival nebo noční prohlídky kláštera

publikováno: 29.4.2024, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V květnu začíná v Oseku hlavní turistická sezóna a nabídne řadu novinek a programů. Startují například oblíbené cykly přednášek, úplně nový hudební festival i noční prohlídky kláštera.

Hned začátkem měsíce nabízí Osek úplnou novinku v podobě autorského čtení se spisovatelkou Evou Střihavkovou v Café Osek. Čeká vás čtení, beseda, autogramiáda i prodej knih s autorkou, která do severočeského Oseka zasadila svou prvotinu, novelu s názvem Vzácná návštěva.

Další novinkou je Festival Osecké ozvěny, který pro vás ve spolupráci s FrýTajmem a Cisterciáckým klášterem připravují manželé Tatiana a Daniel Pernetovi. "V loňském roce doprovázeli hudebními vstupy na varhany nedělní prohlídky včetně samostatného koncertu v klášterním kostele. Letos jsme společně připravili rovnou celý festival, s různým nástrojovým obsazením a koncertním programem, který začíná právě v květnu a potrvá až do září," říká Ivana Bonaventurová. První květnový koncert Hudebního festivalu Osecké ozvěny vás čeká ve čtrtek 16. května smyčcový Ševčík Quartet. Pernetovi v květnu také navážou na již zmíněný loňský projekt hudebních varhanních vstupů při nedělních prohlídkách vždy ve 12,00 hodin.

Se zahájením hlavní turistické sezóny startují velmi oblíbené Noční prohlídky kláštera. Potrvají opět od května do října. "Doporučujeme i letos včasnou rezervaci, kapacita je omezena. Hned na té první 18. května od 21,30 hodin vystoupí děti z Litvínovské ZUŠ s flétnovým kvartetem Bel flauto.

"V letošním roce také připravujeme speciální přednášky o historii v mimořádných prostorách Opatského sálu kláštera. Po velmi rychle vyprodané přednášce s předním českým historikem a archeologem Tomášem Velímským o rodu Hrabišiců, máme připravené další zajímavé téma, tentokrát o cisterciáckém řádu a počátcích Oseckého kláštera. Přednášející je erudovaná historička prof. PhDr. Kateřina Charvátová, CSc. Těžiště jejího výzkumu představují středověké církevní dějiny, zejména pak dějiny cisterciáckého řádu a o cisterciácích napsala několik knih," říká dála Ivana Bonaventurová. 

Podrobnější program v Oseku najdete v Kalendáři akcí.