e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 12. až 14. dubna

publikováno: 10.4.2024, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Turistická sezóna startuje v dalších místech - třeba na dostihovém závodišti, v Peruci nebo na Klínech. Můžete vyrazit na vinné trhy, procházku po historii Žatce nebo za germány do Března.

Po žateckých vilách
Od dubna do října mají zájemci o žatecké stavební dědictví možnost vyrazit se spolkem A dál? “Pěškobusem napříč architekturou města”. Procházky s výkladem se budou konat jednou měsíčně v režii zkušeného průvodcovského dua historičky umění Moniky Klímové a architektky Evy Sladké. První vyráží už v sobotu 13. dubna ve 14,00 hodin a zavede vás za žateckými vilami. Podrobnosti v článku Vydejte se na architektonickou procházku do ulic Žatce.

Začátek dostihové sezóny
Letošní dostihovou sezonu na mosteckém hipodromu otevře jubilejní 50. Memoriál Rudolfa Deyla. První z kvalitně obsazených dostihů je naplánován na sobotu 13. dubna od 13,30 hodin. Během dostihů bude návštěvníkům zdarma k dispozici tradiční kyvadlová doprava, z autobusových zastávek OD Prior, 1. náměstí, Čs. mládeže, Dopravní podnik na hipodrom. 

Zahájení sezóny v Peruci
Muzeum české vesnice v Peruci (najdete ho v bývalé sýpce v parku) zahajuje v sobotu 13. dubna návštěvnickou sezónu. Od 10,00 hodin se můžete na Výstavu fotografií pana Miroslava Blažka a kulturní program, který zajistí žáci ZŠ Peruc.

Zaniklé obce v okolí jezera Milada
V sobotu 13. dubna v 9,00 hodin začíná komentovaná procházka okolo jezera Milada u Chabařovic. Výlet se Stanislavem Sochockým vás zavede po stopách obcí, které musely ustoupit těžbě uhlí v místech dnešního jezera. Vhodné pro mírně zdatné turisty. Na akci je nutné se předem registrovat, pořádá je turistické informační centrum v Ústí nad Labem.

Podzemí synagogy
K Mezinárodnímu dni památek a historických sídel se připojí tento víkend nově otevřená Synagoga Žatec. V sobotu 13. dubna budete mít možnost v ceně běžného vstupného prohlédnout si také sklepy pod rabínským domem, které nejsou za normálních okolností pro návštěvníky přístupné. Otevřeno bude jako vždy od 10,00 do 16,00 hodin.

Germáni ve skanzenu
Komentované ukázky řemesel a života germánských kmenů ve starší době římské nabízí v sobotu 13. dubna Archeoskanzen v Březně u Loun. Otevřeno bude od 9,00 do 16,00 hodin. Dozvíte se o řemeslech, kuchyni i válečnickém umění. Ve 13,00 hodin je připraven příjezd římského kupce s doprovodem a od 15,00 hodin komentovaná prohlídka.

Přes překážky na autodromu
Autodrom Ultra Most je běh proložený překážkami a různými výzvami a úkoly. Vyzkoušet si to můžete na mosteckém autodromu v sobotu 13. dubna od 9,00 hodin. Trasa má přes 5 km a čeká zde přes 20 překážek na dospělého, menší verze jsou připraveny i pro děti.

Oslava divadla
Kadaňském Divadlo Navenek slaví 20 let od svého vzniku. Oslavy se konají v pátek 12. dubna od 18,00 hodin v KZ Orfeum Kadaň. Čeká vás společné vyprávění, zábava pro publikum a soutěže, hraje kapela Balkan Party Band.

Farmářské a vinné trhy
Ráno a dopoledne 13. dubna pro vás budou na náměstí 1. máje v Chomutově nachystané farmářské stánky se zeleninou, ovocem, masem, sýry, pečivem, medem a dalšími. Od 12,00 až do 19,00 hodin se na vás budou těšit lokální, ale i jiní vinaři.

Mezinárodní den památek a sídel
Tento víkend se k němu připojuje Chomutov, který v sobotu 13. dubna zpřístupní všechny své historické památky zdarma. Ve většině bude otevřeno od 9,00 do 17,00 hodin.

Sezóna na Klínech
Letní turistická sezóna v areálu Klíny v Krušných horách začíná v sobotu 13. dubna. V provozu bude celý areál včetně Zipline, bobové dráhy, lanovky a bikeparku apod. Otevře se v 10,00 hodin.

Žatecký půlmaratón
V neděli 14. dubna startuje v Žatci další ročník půlmaratónu. Start je na fotbalovém hřišti za řekou s prezentací od 8,00 do 10,00 hodin. Připravena je trasa Půlmaratónu na 21 km a Žatecká desítka na 10 km. Děti si mohou vyzkoušet kratší běhy od 400 do 1500 metrů. Přihlašujte se on-line na https://www.hopmantriatlon.cz/pulmaraton, na místě jen, nebude-li zaplněna kapacita.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Archeoskanzen Březno.