e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 5. až 7. dubna

publikováno: 3.4.2024, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

S dubnovou turistickou sezónou se vrací na stránky magazínu www.e-region.cz Tipy na víkend. První dubnový víkend vás čekají zahájení sezóny v Žatci, otevření hvězdárny v Mostě, Švédové v Kadani, prohlídky Terezína nebo výstup na bílinskou věž.

Prohlídka synagogy
V Lounech se opět připravuje filmový festival Jeden svět. Než se přijdete podívat na filmy, můžete v sobotu 6. dubna navštívit lounskou synagogu. Připravena je procházka ztemnělou synagogou okořeněná videoprojekcemi. Venku je pak připraveno posezení s lounským týmem Jednoho světa, který doporučí, na jaký film letos zajít. Začátek v 19,00 hodin.

Parní vlakem do Žatce
Město Žatec zahájí svou první turistickou sezónu coby památka UNESCO v sobotu 6. dubna. Za světovým dědictvím se můžete do Žatce vypravit speciálním parním vlakem. Ve městě pak můžete navštívit všechny památky za poloviční vstupné. Více v článku Zahájení turistické sezóny v Žatci i s parním vlakem

Po stopách Davida
David Sedláček a a Josef Mergl pro vás i na duben připravili sérii výletů z Krupky. Tentokrát vyjedete na Komáří vížku autobusem a následně vyrazíte přes Fojtovickou pláň a Habartice do Telnice. Odtud budete pokračovat přes Chlumec po lesních cestách až zpět do Krupky. Délka trasy cca 21 km. Kdo se necítí na absolvování celé délky, může v Telnici či Chlumci sednout na autobus. Sraz účastníků výletu na zastávce Krupka - Bohosudov, MěÚ po 9. hodině. Odjezd autobusu v 9,22 hodin.

Otevření hvězdárny
Na hradě Hněvín nad Mostem se v neděli 7. dubna opět otevře hvězdárna. V průběhu dubna by měla být veřejnosti přístupná o víkendech buď v sobotu nebo v neděli. Již ve čtvrtek 4. dubna se můžete dozvědět zajímavosti z historie i současnosti na besedě v mostecké knihovně. Podrobnosti najdete v tomto článku

Výstup na věž
V Bílině na vás v sobotu 6. dubna čeká zážitkový výstup na Radniční věž. Jeho součástí je divadelní představení, které vás vrátí na počátek 20. století. Začíná v 11,00 a 13,00 hodin.

Švédové v Kadani
V kadaňské baště se otevře nová expozice, která bude přístupná celé léto až do října. Představí výzkumy nedávno objeveného opevnění z třeticetileté války v Krušných horách a Kadani. Vernisáž se koná v sobotu 6. dubna od 14,00 hodin a její součástí bude také vojenské ležení císařského regimentu a ukázky dobových zbraní.

Výlet za jarní květenou
Další z výletů Oblastnímu muzea v Lounech povede do okolí Měrunic. Zkoumat tam budete jarní květenu i geologické zajímavosti. Sraz je v neděli 7. dubna v 9,30 hodin ve Všechlapech u kapličky.

Noční podzemí Terezína
V sobotu 6. dubna se koná neobvyklá noční prohlídka podzemních chodeb Terezína pouze za svitu svíček a luceren. První prohlídka od 18,00 hodin, další navazují po 30 minutách až do 20,30 hodin. V neděli 7. dubna pak můžete odpoledne vyrazit na komentované prohlídky městem Ztracená zákoutí Terezína. Začátek je ve 13,00 hodin, sraz na Retranchementu 5, Dukelských hrdinů 43 cca 15 minut před zahájením.

Tržnice Zahrady Čech
Kompletní výbavu pro jarní zahradu nabízí tradiční prodejní výstava Tržnice Zahrady Čech v Litoměřicích. Koná se od 3. do 7. dubna a otevřeno je od 9,00 do 17,00 hodin. O víkendu je připraven i doprovodný kulturní program s hudbou.

Činoherák žije!
Celodenní happening Činoherního studia v Ústí nad Labem připomene deset let od zlomového roku 2014. Program začíná v sobotu 6. dubna ve 13,00 hodin. Uvidíte výstavu, vystoupí písničák Petr Lüftner, kapela Anton G, připraveno je inscenované čtení pohádky Bylo nebylo jedno divadlo a na závěr zahraje kapela Zmagnetizovaná blána.