e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na teplickém náměstí zazní jména obětí nacismu

publikováno: 3.5.2024, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Spolek Ulpan Teplice opět pořádá pod záštitou Terezínské iniciativy každoroční veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa 2024. Vzpomínková akce proběhne v pondělí 6. května od 14,00 hodin na Mírovém náměstí v Teplicích.

"Místo, kde každoročně čtení jmen obětí holokaustu pořádáme, jsme nevybrali náhodou. Symbolicky jsme zvolili místo, kde v Teplicích bývalo židovské ghetto, a to se nacházelo právě v místech dnešního Mírového náměstí a Domu kultury,” říká předseda spolku Ulpan Teplice, Robert Appel.

Jom ho-šoa je maraton čtení jmen a stručných osudů obětí nacistické perzekuce, mužů, žen a děti, kteří byli zavražděni během druhé světové války. V českých zemích se tento den připomínal v prostředí židovských komunit po roce 1989, později také v Památníku Terezín a postupně se přidávají další města. Hlavní ideou projektu je šířit povědomí o události holocaustu jako významné historické zkušenosti, která zasáhla do vývoje naší společnosti, a zároveň ukazuje krajní důsledky projevů rasismu, ke kterým vedla nacistická politika.