e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava na ústeckém náměstí převypráví Panelstory

publikováno: 15.3.2017, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Výstava pod širým nebem se otevře dnes odpoledne na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze v putovní výstavě představuje na výstavních panelech Příběh paneláku v Ústeckém kraji. Mapuje celkem pět zajímavých sídlišť v regionu. Výstava potrvá až do 18. června.

Návštěvníkům se představí pětice sídlišť z pěti měst Ústeckého kraje. Sídliště Stalinových závodů se slavným Koldomem v Litvínově a sídliště Podžatecká v Mostě reprezentují poválečnou bytovou výstavbu pro velké průmyslové závody. Projekty panelových sídlišť Severní Terasa v Ústí nad Labem, Šanov II v Teplicích a Březenecká v Chomutově vznikaly v době společenského a politického uvolnění šedesátých let, kdy architekti měli možnost pracovat svobodněji.

Vernisáž výstavy Příběh paneláku v Ústeckém kraji se koná ve čtvrtek 16. března od 15,30 hodin na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. Prohlédnout si ji můžete až do 18. 6. 2017.

Výstava, věnovaná sídlištím v Ústeckém kraji, je součástí dlouhodobého celorepublikového projektu Uměleckoprůmyslového muzea, který trvá již od roku 2013. Jeho cílem je zhodnotit význam sídlišť pro naši společnost i jejich potenciál. Více se o něm můžete dozvědět na webu www.panelaci.cz.