e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výtvarně nadaná klášterecká rodina v galerii Kryt

publikováno: 11.4.2024, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V dubnu v galerii Kryt v Klášterci nad Ohří představí svoji rozmanitou výtvarnou tvorbu Kubáti, tedy výtvarně aktivní rodina z Klášterce nad Ohří. Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 12. dubna v 17,00 hodin.

A kdo a co to bude konkrétně?

Luděk Kubát
Vyučený malíř porcelánu a keramiky v klášterecké porcelánce, kde pracoval v různých profesích až do odchodu do důchodu. Kreslit začal už v útlém věku. Absolvoval nespočet výstav jak samostatných, tak kolektivních a několikrát vystavoval i v Krytu. Jelikož ho asi před deseti roky políbila další múza a začal psát detektivní romány, odehrávající se v našem městě a okolí, už tolik času výtvarné činnosti nevěnuje.

Jitka Kubátová
Vystudovala střední průmyslovou školu keramickou v Karlových Varech, ale většinu života pracovala v chemické laboratoři v ZKL. Od šití pro děti a později pro vnučky přešla ke dvěma výtvarným technikám - patchworku a paličkování. Spolu s kolektivem stejných nadšenců vystavovala svá díla a několikrát i v galerii Kryt.

Markéta Smolíková Kubátová
Vystudovala pražskou FAMU obor animace pod vedením animátora Břetislava Pojara. Po studiu spolupracovala na celovečerních animovaných filmech Husiti, Čtyřlístek a Moje slunce Mad a na několika Večerníčcích pro Českou televizi. Nyní animuje a režíruje pro Akademii věd naučný seriál Nezkreslená věda, kterému propůjčují hlas například Pavel Liška, Bára Hrzánová a Radek Holub. Pro festival animovaných filmů Juniorfest jeho vytváří vizuální stránku.

Martin Kubát
Vystudoval pražskou Vysokou školu umělecko-průmyslovou, obor knižní grafika pod vedením profesorů Jiřího Šalamouna a Juraje Horvátha. Během studií získal několik ocenění za knižní ilustrace a v roce 2008 vyhrál soutěž o Nejkrásnější knihu roku. Po studiu pracoval pro divadlo Archa a v současné době je na volné noze. Mimo jiné vytváří obrazovou úpravu literárního časopisu A2 a je také autorem plakátu k výstavě.

Sára Smolíková
Studuje druhý ročník SVŠ v Karlových Varech obor grafický design. Je milovnicí japonských Anime a Mangy. A navrch se představí žákyně druhé třídy Žofie Kubátová a její sestra Fauna, návštěvnice mateřské školy, které sotva udržely tužku, kreslí a kreslí…

Vernisáž výstavy Kubáti se uskuteční 12. dubna v 17,00 hodin v galerii Kryt a výstava potrvá do 6. května.