e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Narozeniny Karla IV. se blíží. Kde se bude slavit?

publikováno: 9.5.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Začíná týden Karla IV. Tuto sobotu si celá Evropa, ale zejména Česká republika, připomene 700 let od narození českého krále a římského a německého císaře Karla IV. Kde se konají oslavy? Kam se přijít podívat na výstavu? Připravili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího z tohoto týdne. AKTUALIZOVÁNO!

Kadaň

Na kadaňském hradě je otevřena výstava Karel IV. a Kadaňsko, která přibližuje dvě návštěvy císaře v tomto města a také představí příběh naleziště drahých kamenů v nedalekém Ciboušově. Drahými kameny z okolí Kadaňska, kterým je mimo jiné věnována i jedna expozice ve Františkánském klášteře, nechal Karel IV. obložit stěny Svatováclavské kaple v pražské katedrále sv. Víta a také kaple na Karlštejně. Výstava je v květnu otevřena o víkendech od 10,00 do 17,00 hodin.

Kromě toho město Kadaň bude slavit se svým císařem, který mu přinesl řadu privilegií, přímo na hradě Karlštejn. Pořádá totiž zájezd svým Muzeubusem na oslavy, podrobnosti na webu KZK. 

Klášterec nad Ohří

Čekání na příchod jeho Milosti Karla je název programu živých obrazů na zámku Klášterec nad Ohří. Příběh o narození a životě Karla IV. můžete vidět v interiérech zámku vždy v časech běžných prohlídek, první začínají v 10,00 hodin, vstupné je 70 Kč, pro děti 50 Kč.

Louny

V Lounech probíhá celoroční série akcí Lucemburské Louny, jejíž součástí je výstava v Oblastním muzeu v Lounech. V pátek 13. května dorazí do Loun část zlatého karlštejnského pokladu, která bude vystavena až do 5. června. Muzeum bude vyjímečně otevřeno také v pátek večer od osmi do deseti hodin a v sobotu po celý den.

Součástí programu v Lounech bude také v pátek 13. května křest CD, které nahrála Základní umělecká škola v Lounech s Danielem Dobiášem. Koncert Romance o Karlu IV. začíná v 19,00 hodin ve Vrchlického divadle v Lounech.

Most

O velkých oslavách, které spojují výročí Karla IV. s keltským svátkem Beltine, jsme už několikrát psali. Tedy hlavní program proběhne v den narozenin v sobotu 14. května u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, kde vyroste jak středověká karlovská vesnička, tak keltská vesnička.

V mostecké knihovně bude od úterý 10. května otevřena výstava Deset inspirací Karla IV.

Teplice

Od pátku je v Teplicích otevřena výstava Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků, která přibližuje na uměleckých artefaktech i předmětech denní potřeby Karlovu dobu. Prohlédnout si ji můžete v teplickém zámku. 

Noc na Karlštejně, známý muzikál podle Jaroslava Vrchlického, uvede ve čtvrtek a pátek 12. a 13. května Herecké studio při Domu kultury v Teplicích. Čeká vás známá hříčka o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž podle jeho zákazu nesměly přebývat ženy. V titulních rolích Martin Karpíšek a Lucie Rupprichová. Premiéra se koná ve čtvrtek od 18,00 hodin, další představení v pátek 13. v Krušnohorském divadle Teplice.

Řada výstav a akcí bude probíhat až do konce letošního roku, takže náš Speciál Rok Karla IV. nekončí a nadále můžete sledovat pozvánky k tomuto tématu pohodlně na jednom místě.

Foto: Václav IV, Karel IV. a Jošt Moravský, zdroj: Wikipedia Commons.