e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Odkud jsou drahokamy pro císaře?

publikováno: 21.4.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

O připravované výstavě Karel IV. a Kadaňsko jsme vás už ve Speciálu Rok Karla IV. informovali. V sobotu 23. dubna můžete na kadaňském hradě proniknout do tajemství drahokamů, které zdobí slavné kaple Karlovy éry. Přednáška je předzvěstí výstavy, která začne na konci dubna.

Víte, že se nedaleko Kadaně těžily drahokamy, které pak sloužily k výzdobě kaplí na Karlštejně a na Pražském hradě? To bylo tak: Karel IV. nechal nejvýznamnější kaple na Pražském hradě, na Karlštejně a německém hradu Tangermünde vyzdobit tzv. inkrustací. Stěny kaplí byly pozlaceny a obloženy drahokamy: jaspisy, ametysty a chrysoprasy. Zatímco u chrysoprasů bylo naleziště známé, u dalších kamenů se pouze spekulovalo. Dlouhá léta spekulací přerušil až náhodný nález velkého jaspisu na poli nedaleko Ciboušova, který po nezbytném vědeckém kolečku dokázal, že použité kameny byly právě z této oblasti blízko Kadaně.

Ukázky drahokamů přivezou RNDr. František Skřivánek a RNDr. Ivan Turnovec, kteří budou přednášet právě o objevu souvislostí krušnohorských jaspisů a ametystů z Ciboušova a Domašína s významnými kaplemi doby Karla IV. a prozradí i nejrůznější zajímavosti. Na přednášce bude přítomen i objevitel naleziště Petr Machek a k vidění bude také první kámen nalezený na poli u Ciboušova.

Začátek přednášky v sobotu od 17,00 hodin na Kadaňském hradě. Více o sérii akcí v Kadani k oslavě 700. výročí narození Karla IV. najdete v článku Výstava na hradě přiblíží návštěvy Karla IV. v Kadani.

Foto: Philipp66, prostřednictvím Wikimedia Commons.