e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vodní elektrárna Střekov se v sobotu otevře veřejnosti

publikováno: 20.3.2024, kategorie: Vzdělávání, autor: Ota Schnepp

Sdílet: facebook twitter google+

Vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem, kterou na řece Labi provozuje Skupina ČEZ, se opět otevře veřejnosti. Bude tomu tak v sobotu 23. března u příležitosti Světového dne vody. Návštěvníci se budou moci podívat do všech důležitých vnitřních i venkovních částí.

Poprvé se otevřou dveře elektrárny v 10,00 a naposledy v 15,30 hodin. Nejdříve se zájemci seznámí s historií vodní elektrárny Střekov, a to jak prostřednictvím průvodců, tak i fotografií rozvěšených ve vstupní chodbě velína, odkud lze podle potřeby celou elektrárnu ovládat. „Následně zavítáme do strojovny s průřezovým pohledem do jednotlivých poschodí každého ze tří soustrojí. Ve venkovním areálu pak budou k vidění například stroj na čištění jemných česlic nebo venkovní rozvodna, z níž je po transformaci vyváděn výkon do distribuční sítě,“ přibližuje průběh exkurze předák ze střekovské elektrárny Milan Machata.

Prohlídka s odborným výkladem a prostorem na případné dotazy trvá zhruba půl hodiny. Další vstupy elektrárny jsou tak naplánovány vždy v půl a celou hodinu. Ti, co budou zrovna čekat na hrázi, si mezitím mohou prohlédnout rybí přechod provozovaný Povodím Labe.

Skupina ČEZ provozuje na řece Labi sedm vodních elektráren. VE Střekov je přitom se třemi vertikálními Kaplanovými turbínami s celkovým instalovaným výkonem 19,5 MW největší a zároveň na území ČR i poslední v řadě. Ročně dodá do sítě tolik elektřiny, kolik by stačilo k pokrytí spotřeby domácností většího města. Například v loňském roce činila její výroba bezemisní ekologické energie 90 035 MWh, což by na rok stačilo pro 25 724 domácností.

VE Střekov je součástí Masarykova zdymadla. Společně coby technická památka tvoří předposlední umělou přehradu na Labi před vyústěním řeky do Severního moře, přičemž vytvářejí jezero o délce 19,5 km a zadržují 16 milionů kubíků vody. Elektrárna  zahájila svůj provoz v roce 1936, téměř souběžně s konstrukčně podobným vodním dílem Vrané nad Vltavou.