e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Krušnohorské divadlo slaví stoleté výročí

publikováno: 15.4.2024, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Divadlo Severu, Městské divadlo Teplice - Šanov, Divadlo bratří Čapků, Krajské krušnohorské divadlo, Stadttheater mit Kur-und Stadtsaelen. To jsou historické názvy dnešního Krušnohorské divadla v Teplicích. Právě v dubnu slaví 100 let od svého otevření. Slavnostní výroční koncert se odehraje ve čtvrtek 18. dubna.

Teplické divadlo v podobě, jak ho známe dnes, se otevřelo 20. dubna 1924, necelých pět let po požáru divadla původního. Historie divadel v Teplicích však sahá až do 18. století, kdy se hrálo v teplickém zámku. Hlavním architektem velkorysé budovy, která zahrnovala kinosál, restaurační provozy včetně kavárny a baru, byl Rudolf Bitzan s Adolfem Linnebachem. 

V současné době je divadlo největší mimopražskou scénou, která pojme sedm stovek diváků. Od roku 1994 mu chybí stálý divadelní soubor a slouží jako stagiona k hostování divadelních souborů i hudebníků. Z důvodu rekonstrukce Domu kultury se nyní navíc do divadla přesunuly i koncerty Severočeské filharmonie Teplice.

V roce 1924 zahajovalo divadlo Wagnerovou operou Mistři pěvci norimberští a stejné tóny si mohou vychutnat i návštěvníci slavnostního koncertu ve čtvrtek 18. dubna od 19,00 hodin. Galakoncert s pěveckými hvězdami Štefanem Margitou, Jennifer Davies, Ester Pavlů a houslistou Milanem Al-Ashabem však nabídne i díla dalších hudebních velikánů jako Leoš Janáček, Georges Bizet či Giacomo Puccini.

Tím však exkluzivní nabídka teplického kulturního stánku pro tento slavnostní rok nekončí. Jak prozradil ředitel Domu kultury Přemysl Šoba, v červnu naváže divadlo na operetní tradici teplické scény. Studenti a profesoři teplické konzervatoři nastudovali operetu Polská krev Oskara Nedbala, která bude mít premiéru 26. června. V červenci pak budou mít premiéry opery Rusalka a Cosi fan tutte v rámci Evropské hudební akademie. Do Teplic se také vrátí Dan Hůlka, který v operetní scéně teplického divadla působil, a to se Smetanovou Prodanou nevěstou.