e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Víte, co je švartna? Seznámí vás s ní lounské muzeum

publikováno: 15.1.2024, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Staré keltské šperkařské umění představí nová výstava v Oblastním muzeu v Lounech nazvaná Poklady ze švartny. Na výstavě uvidíte nejen archeologické nálezy, ale i současnou experimentální výrobu šperků. Výstava se otevírá v úterý 16. ledna.

Švartna neboli sapropelit je matně černá druhohorní usazenina, hořlavý lupek, která vznikla z organického bahna, obsahuje proto pozůstatky pozůstatky flóry a fauny, především žraloků, rybovitých obratlovců, krytolebců a prvotních plazů. Na českém území byla nacházena především v kamenouhelných slojích na Kounovsku, Poddžbánsku, Novostrašecku a Slánsku. Právě tam ji těžili Keltové a vyráběli z ní šperky, především náramky. Odhaduje se, že v laténském období jich byly vyrobeny až desetitisíce kusů, největší díla se nacházela v Mšeckých Žehrovicích.

"Přijďte si prohlédnout šperky nejen z archeologických nalezišť, ale i ze současné experimentální výroby, prováděné tradiční technikou panem Jirkou Vykydalem. Výstava je doplněna rekonstrukcemi pravěkého života z období svrchního karbonu od Davida Bergera," zve na výstavy kurátor O. Janeček.

Výstava potrvá do 21. dubna.