e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam se starým nábytkem? Využijte nábytkovou banku a pomozte ostatním

publikováno: 29.2.2024, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Před rokem začala fungovat v Žatci nábytková banka Ústeckého kraje. Díky ní našlo v loňském roce nové uplatnění 42 tun nábytku a vybavení domácnosti. Její sklad je umístěn v Žatci, podporu však poskytuje v rámci celého kraje.

Iniciátory vzniku nového subjektu, který zachraňuje ještě použitelný nábytek a další věci z domácností, byli sociální pracovníci spolku Vavřinec. Jejich myšlenka se opírá o letitou praxi při poskytování sociálních služeb a zajišťování materiální podpory pro nízkopříjmové domácnosti v lounském okrese. Banka dává druhou šanci věcem, které by lidé jinak vyhodili ve sběrném dvoře. 

Skrze partnerské organizace se podařilo podpořit celkem 169 nízkopříjmových domácností a dvě pracoviště sociálních služeb. Nábytek a další drobné vybavení získává nábytková banka od dárců z řad veřejnosti či od firem, které obnovují nábytek na pracovišti. V roce 2023 od dárců převzala celkem 42 tun materiálu, který by byl jinak odpadem. Dárci mohou materiál dovézt přímo do skladu Nábytkové banky Ústeckého kraje nebo se dohodnout s koordinátorkou na odvozu přímo ze své domácnosti. Odvoz je zdarma. 

Provoz nábytkové banky byl z velké části zajištěn dobrovolníky. Ve druhé polovině roku se podařilo zaměstnat na zkrácené pracovní úvazky pět osob s handicapem, klientů sociálních služeb Vavřince. 

Společnosti je nábytková banka prospěšná i z hlediska prevence vzniku černých skládek u popelnic a prevence výskytu štěnic a švábů v nízkopříjmových domácnostech. Více informací můžete získat na webu Nábytkové banky.

Ilustrační foto: Pixabay.com