e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Návrat ke kořenům, i doslovně, v kadaňské galerii

publikováno: 25.10.2016, kategorie: Výstavy, autor: Pavlína Jakoubková

Sdílet: facebook twitter google+

V Kadani momentálně vystavuje laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého, Roman Štětina. Spolu se svou životní partnerkou, Terezou Příhodovou, dali srdce a ruce dohromady a vytvořili společný projekt DOROKAADODNE. Na výstavě jsou k vidění mj. samorosty z dnes již neexistující obce Přísečnice, které u návštěvníků vyvolávají až dojemné reakce.

Tereza a Roman jsou partneři v osobním životě, ale přesto je jejich výtvarný styl úplně odlišný, a protože se jednalo o jejich úplně první společný projekt, byla to velká výzva. Nakonec se ovšem risk vyplatil a k velké radosti všech se jedná o nejúspěšnější vernisáž z hlediska návštěvnosti za rok 2016.

Když vstoupíte do galerijního prostoru, dýchne na vás vůně dřeva a vybaví se vám mnoho vzpomínek, které jsou s touto přírodninou spojené – každému určitě něco malinko jiného, a tak není možné popsat jeden konkrétní zážitek. Budeme rádi, když si ho přijdete „načichat“ sami. Instalace z dřevěných samorostů má ovšem i své poselství. Roman Štětina se narodil v Kadani a nedaleko od ní žije celá jeho rodina. Dědeček měl dokonce v Přísečnici zahradnictví a osázel okolní lesy. Je tedy pravděpodobné, že kořeny, kmeny a větve, které jsou vytažené a přivezené právě z nádrže Přísečnice jsou historicky spojené s jeho rodinou. Některé samorosty nechávají autoři volně vysychat, některé umisťují do barelů s vodou, která pochází z této nádrže. Vše je neustále v procesu. Tereza doplňuje instalaci ještě objekty ze dřeva, kovu a kamene, které opracovává způsobem, jakým je opracovávaly primitivní národy. 

Roman i Tereza studovali v Praze, Roman na Akademii výtvarných umění a Tereza na Filmové akademii múzických umění. Oba dva mají za sebou stáže v zahraničí a také mnoho zahraničních výstav – Tereza prezentovala své práce například v Portugalsku, Itálii, Velké Británii nebo Jižní Koreji a Romanova tvorbu byla k vidění v Německu, Rakousku, Turecku, USA nebo na Slovensku. Roman se navíc stal v roce 2014 laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého, což je nejprestižnější cena pro umělce do 35 let u nás.

Výstava v Galerii Josefa Lieslera v Kadani je pro vás otevřena do 6. listopadu 2016 vždy od úterý do neděle od 13,00 do 17,00 hodin.