e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první jarní víkend 24. až 26. března

publikováno: 22.3.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

S jarem se na stránky magazínu www.e-region.cz vrací Tipy na víkend. Na ten první jarní vám nabídneme třeba historický výlet v Lounech, zahradní slavnost v Hrobu, vítání jara na Horním Hradě či první turistické výšlapy.

Vyhánění zimy
Vyhnat zimu z Krušných hor se pokusí v sobotu 25. března na Horním Hradě u Stráže nad Ohří. Vítání jara začíná v 11,00 hodin. Nazdobíte Moranu a vynesete jí do podhradí. Užijete si premiéru pohádky, kterou pro Vás připravilo DIFadlo z Ostrova. Poslechnete si kapelu Poslední vagón a rozehřejete se teplou medovinou. Vyrobíte něco pro radost sobě, nebo svým blízkým v kreativních dílničkách. Děti se vyřádí v celohradní hře a zatancují si s tanečnicemi z Carpe diem. Připravený je lukostřelec se svou výbavou a koník vás povozí po hradním parku. Program končí v 17,00 hodin. Vstupné pro dospělé 150 Kč, pro děti 100 Kč, rodinné 450 Kč.

Vítání jara
Velikonoční zahradní slavnost pořádá v sobotu 25. března město Hrob na Teplicku. Sraz jarních kostýmů – zahradníků, zvířátek a kytiček - je ve 13,30 hodin u restaurace Koruna. Ve dvě vyjde průvod na cestu městem a ve tři hodiny dojde na vhození morany do potoka. Pokračovat bude veselice, soutěže, hudba a tanec, výtvarné dílny a soutěž o nejhezčí jarní kostým s Divadlem v Pytli. Od 20,00 hodin pak pokračuje trampský bál na sále hospody.

Odemykání  Červeňáku
V sobotu 25. března se koná Odemykání Červeňáku – jarní úklid okolí turistické chaty, spojený s posezením při harmonice a setkáním turistům na rozhledně. Sraz je ve 13,00 hodin u chaty na vrchu Červeňák nedaleko Dobroměřic u Loun.

Historie požáru
V pátek odpoledne se můžete v Lounech dozvědět, jak to bylo s velkým požárem města, od něhož letos uplyne 500 let. 24. března od 16,00 hodin se na Mírovém náměstí odehraje scénický obraz, který vám to ozřejmí. Svoji páteční vycházku po městě si můžete prodloužit o komentovanou prohlídku historického středu města, kterou pořádá Městské informační centrum.

Farmářské trhy
Nakupovat na farmářských trzích budete moci v pátek 24. března od 8,00 do 16,00 hodin na náměstí Svobody Teplice. Další farmářské trhy budou pak v sobotu na náměstí 1. máje v Chomutově, a to od 8,00 do 12,00 hodin.

Jarní tvoření
Městská knihovna Most zve na jarní kurz tvoření, během kterého se naučíte pracovat s technikou decoupage, nebo-li dekorováním ubrousky. Kurz začíná v sobotu 25. března v 9,30 hodin. Tématem budou jarní dekorace na skleněných dóz a podtácků, i vlastních donesených předmětů (květináč, rámeček aj.) světlého podkladu. Cena kurzu 150 Kč (v ceně je zahrnut veškerý materiál a pomůcky potřebné k tvorbě), přihlášky v infocentru Městské knihovny Most.

Jarní výšlap
S podtitulem Za kamennými menhiry se koná v sobotu 25. března třináctý ročník turistického výšlapu přírodním parkem Džbán na Lounsku. Pro turisty jsou připraveny trasy 10, 15 a 23 km, které vás zavedou na tajemná místa Džbánska – kamenné řady, menhiry, pravěké hradiště Výrov či kaple svatého Vojtěcha. Start všech tras je v Kounově v restaurací u Tří lip od 7,00 do 11,00 hodin, cíl tamtéž do 17,00 hodin. 

Výlet na Lounsko
Další výlet s turisty můžete podniknout na Lounsku do Slavětína a Debeřského údolí. Trasa povede ze Slavětína přes Debeř, Hořejší mlýn, Stradonice do Pátku a měří 13 kilometrů. Túra se koná v neděli 26. března, připojit se můžete buď ve Slavětíně (8,45 hodin) nebo jet společně z Teplic (odjezd z nádraží v 7,21 hodin, s přestupem v Lounech a Mostě). Zpět z Pátku vlak odjíždí v 15,05 hodin.

Procházka po Resslu
S menšími dětmi můžete vyrazit na lehčí výlet společně se Střediskem volného času v Mostě. To přivítá jaro procházkou po Resslu s úkoly a opékáním buřtíků. Program začíná v 15,30 hodin na Resslu v Mostě, vstupné je 30 Kč na dětí.

Pohádky pro děti
Chcete-li zůstat s dětmi raději pod střechou, máte tento víkend na výběr z mnoha pohádek a představení. Pohádkový víkend odstartuje v sobotu 25. března v 10,00 hodin Divadlo rozmanitostí v Mostě s příběhem Astrid Lingrenové Děti z Bullerbynu. Od 16,00 hodin můžete v Docela velkém divadle v Litvínově vidět klasickou pohádku Princ Bajaja. V neděli od 16,00 hodin uvádí litvínovská Citadela pohádku Divadélka Kos Jak skřítek málem zaspal jaro. Oblíbené Krysáky uvidí děti v neděli v KD Klášterec nad Ohří, pohádka Divadla D5 Praha začíná v 15,00 hodin. A ve stejný den ve 14,00 hodin uvádí Městské divadlo v Žatci Pohádku o křišťálovém srdci. V neděli můžete také s dětmi navštívit Planetárium v Teplicích, které od 14,00 hodin uvádí naučný pořad Pohádky a souhvězdí.

Expediční kamera
Filmový festival Expediční kamera, plný dobrodružství, dorazí v sobotu 25. března do Kina Podbořany. Promítání začíná v 18,00 hodin, vstupné a občerstvení zdarma.

Další tipy můžete vyhledávat také prostřednictvím Kalendáře akcí.