e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do kadaňského kláštera se na jeden večer vrátí františkánský mnich

publikováno: 18.3.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

Pravidelný Večer ve věži kadaňské knihovny se tentokrát přesune do netradičního prostoru refektáře Františkánského kláštera v Kadani. Jeho hostem totiž nebude nikdo jiný než otec Šebestián, představený Františkánů. V úterý 21. března v 17,00 hodin se tak můžete vrátit do dob, kdy kadaňský klášter mniši obývali.

Františkáni neobývají prostory kadaňského kláštera již od 50. let minulého století. Tentokrát se ale jeden z nich vrátí. Na jeden z Večerů ve věži, který se tentokrát odehraje právě v klášteře, přijde besedovat Pavel Šebestián Smrčina.

Otec Šebestián je představeným františkánského kláštera v Moravské Třebové. Kromě duchovní útěchy však poskytuje věřícím v bezútěšné situaci také přístřeší, šatstvo a jídlo, pomoc při vyřizování úředních záležitostí, doprovod k lékaři a často i finanční podporu tam, kde je nejvíce potřeba. Otec Šebestián již 10 let otevírá dveře a srdce těm, před kterými ostatní často dveře zavírají nebo si s nimi neví rady. Jsou to nejen bezdomovci, propuštění vězni, ale i lidé, kteří z nějakých důvodů nenachází své místo v životě. V církevních objektech, které spravuje, našlo domov již více než 50 „trosečníků“ a další přicházejí. Je nutno dodat, že všechna tato činnost není žádnou registrovanou službou. Jeho odhodlanost pomáhat ostatním ocenila minulý rok také Nadace Karla Janečka, která mu udělila titul Laskavec. „Je ojedinělým příkladem toho, že i v dnešní době je možné ‚mimo systém‘ konkrétně a účinně pomáhat,“ říká o něm Karel Navrátil, který se rozhodl jej do projektu nominovat.