e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Koncert tří tenorů: Velké finále Beethovenova festivalu

publikováno: 12.6.2017, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Tenoristé Jose Manuel Montero, Paolo Lardizzone a Arda Dogan budou hosty závěrečného symfonického koncertu, který ukončí 53. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena v Teplicích. Doprovázet je bude pořádající Severočeská filharmonie Teplice v čele se svým dirigentem Alfonsem Scaranem. Festival se uzavře ve čtvrtek 22. června.

Festival, zasvěcený častému hostu lázeňského města Teplice Ludwigu van Beethovenovi začal 25. května v Teplicích a tamtéž i skončí – v koncertním sále zdejšího Domu kultury. Na jeho programu je celá řada krásných árií a písní a není bez zajímavosti, že autorem některých z nich bude jeden interpretů, turecký pěvec Arda Dogan. Kompletní program večera najdete na festivalovém webu.

Jose Manuel Montero pochází z Madridu a kromě španělských škol studoval také v Německu. Následně působil v řadě prestižních míst v Německu i dalších evropských zemích. V letošním roce zpívá v Teatro Sao Carlo v Lisabonu, v Palais de la Musique et des congres ve Štrasburku, Auditorio de Zaragoza, Auditorio Nacional v Madridu, Teatro de la Maestranza v Seville aj.

Paolo Lardizzone pochází z italského Militella a svůj debut uskutečnil v roce 2007 rolí Manrica ve Verdiho Trubadurovi na milánském Festivalu Castello Sforzesco. Vedle řady světových operních domů již také hostoval v plzeňském divadle. V současné době zpívá v roli Radamese v Aidě na scéně Dolnobavorského divadla v Německu. Již zmíněný sedmdvacetiletý turecký pěvec Arda Dogan je solistou státní opery v Ankaře, spolupracuje s významnými americkými univerzitami a učí na konzervatořích na Blízkém vychodě. V roce 2016 obdržel Velkou cenu na European Music Academy Prague.

Severočeská filharmonie Teplice, která je pořadatelem Beethovenova hudebního festivalu se představí pod taktovkou svého šéfdirigenta Alfonsa Scarana. Mimo jiné v minulosti zastával funkci hlavního hostujícího dirigenta v komorním orchestru Virtuosi di Praga a hudebního ředitele a dirigenta operního festivalu Toscana Opera Festival. Alfonso Scarano byl také hostem v nejprestižnějších operních domech v Itálii i v zahraničí, kde provedl světově proslulá díla. Za všechny jmenujme Nabucco, La Traviata, Rigoletto, Tosca, La Boheme, Madama Butterfly, Carmen, Don Pasquale, La Sonnambula, Pagliacci, Cavalleria Rusticana, Il Barbiere di Siviglia, Gianni Schicchi a Gluckovu operu Le Cinesi.

Předprodej vstupenek na festivalové koncerty v Teplicích v pokladně Domu kultury Teplice, pondělí - pátek 9,00 - 20,00 hodin, sobota - neděle 14,00 - 20,00 hodin, online rezervace: www.dkteplice.cz

Festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Jaro s Beethovenem