e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

500 let kostela: Zajímavosti z historie II.

publikováno: 12.6.2017, kategorie: Památky, autor: Petr Baraňák

Sdílet: facebook twitter google+

Do našeho seriálu o výročí mosteckého kostela Nanebevzetí Panny Marie přidáváme další střípky a zajímavosti, které vypátral Petr Baraňák. Tentokrát se dozvíte o stěhování kostela a o tom, že ne vše probíhalo v září 1975 podle plánu.

Novodobá historie kostela je také zajímavá – když se v roce 1964 s definitivní platností rozhodlo o demolici města a povrchové těžbě hnědého uhlí, existovalo hned 11 variant na záchranu pozdně gotického chrámu. Od těžko představitelných projektů, kdy měl kostel zůstat na nevytěženém pilíři uhlí, přes ponechání na pilotách až po rozebrání a opětovné postavení. Nakonec se stát rozhodl přesunout kostel o 841 metrů ke špitálu Sv. Ducha, kde dnes také stojí. 

Samotný přesun se také neodehrával podle plánu – už první noc došlo k poruše jednoho z brzdných válců, a tehdejší muži ve velíně prý vzpomínali, že v kritické situaci přemýšleli i o tom, že za jízdy vyskočí. Svědčí o tom ostatně i dobový tisk ústecké Státní památkové péče a ochrany příroda, kde si z této situace dělali legraci kresleným vtipem s mužem na střeše kostela, který hází z nakloněné roviny lodní kotvu. Věc v dnešní době téměř nemyslitelná. 

Až půjdete 24. června na oslavy 500. Výročí položení základního kamene tohoto stavebního skvostu, zkuste si tuto zajímavou a vskutku neobvyklou historii kostela vybavit. Třeba při prohlídce kostela, který si vaši pozornost i po pěti stech let zaslouží.

První díl Zajímavostí z historie si můžete přečíst v našem Speciálu 500 let kostela.

Foto: Sbírka Oblastního muzea v Mostě.