e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na třetí adventní víkend 9. až 11. prosince

publikováno: 7.12.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Zapomeňte tento víkend na nákupní centra – máme pro vás tipy na historické jarmarky (třeba v Zubrnicích na fotce), sváteční tržiště pod hvězdami, fler jarmarky i farmářské trhy. A kdo si chce dárek vyrobit, můžete zkusit některou z mnoha výtvarných dílen – v Žatci, Lounech, Kadani, Teplicích, Chomutově... AKTUALIZOVÁNO VE ČTVRTEK

Zubrnický jarmark
Vánoce ve skanzenu o stříbrném adventním víkendu je tradiční akcí skanzenu v Zubrnicích na Ústecku. Po oba víkendové dny 10. a 11.prosince čeká návštěvníky návrat do Adventu přelomu 19. a 20. století.  Uvidíte a vyzkoušíte si výrobu vánoček, vánočních ozdob z perníkového těsta nebo vizovického pečiva a dalších výrobků z přírodních materiálů, vystoupí folklórní soubor, divadlo, nakoupit můžete dárky od řezbáře, včelaře, keramiku nebo drobnosti v historickém vesnickém obchůdku. Otevřeno bude od 9,00 do 16,0 hodin.

Tradice v Oseku
V areálu cisterciáckého kláštera v Oseku začne v sobotu 10. prosince v 10,00 hodin vánoční program s ukázkami řemesel, vánočním pečení, hudbou a zvířátky. V sobotu i neděli bude areál otevřen od 10,00 do 17,00 hodin. V neděli můžete v několika blocích vidět představení Živý Betlém.

Den svaté Lucie
Program na třetí adventní neděli 11. prosince bude v Lounech ve znamení oslavy dne sv. Lucie. Program na Mírovém náměstí v Lounech začíná v 15,00 hodin, kdy dorazí divadlo Koštice s Čertovskou pohádkou. Poté se představí MŠ V Domcích, Radek Grundza, Senior klub Louny, v 16,30 hodin uvidí děti pohádku Dva kocouři a na závěr od 18,30 hodin zazní vánoční hudba trochu jinak v podání Free birds.

Vypouštění balónků
Vypouštění balónků s přáním Ježíškovi se koná v pátek 9. prosince od 14,45 hodin na návsi ve Strupčicích na Chomutovsku. Balónky získáte zdarma, vypouštění začne o půl hodiny později.

Vánoční zámek
Zámek Stekník na Žatecku pořádá v sobotu 10. prosince v 16,00 hodin adventní koncert v zámecké kapli Navštívení Panny Marie. Na nově zrestaurované varhany zahraje Helena Vlahačová, doprovázet ji bude Teplické dechové trio. Zazní skladby J. S. Bacha, A. Vivaldiho, G. F. Händela, F. Schuberta, W. A. Mozarta, A. Dvořáka a dalších hudebních velikánů, samozřejmě nebudou chybět vánoční skladby a koledy. Součástí programu bude prohlídka vánočně nazdobených interiérů západního křídla zámku, a to v 15,15 a 15,20 hodin. Kapacita zámecké kaple je maximálně 70 míst k sezení, vstupenky lze rezervovat na telefonu +420 723 086 011 nebo na steknik@npu.cz. 

Teplické trhy
Na Zámeckém náměstí v Teplicích budou v sobotu a neděli 10. a 11. listopadu otevřeny vánoční trhy s farmářskými výrobky i dárkovým zbožím. Odpoledne nakupování zpestří koncerty a sváteční troubení. Kromě místních dětí vystoupí také třeba kapela Nezmaři nebo Krušnohorská dudácká muzika. Na zámku se v sobotu konají dětské dílny a v neděli fler jarmark s dílnami. S programem obou dní se můžete seznámit v tomto článku

Vánoce v Pohodě
Nebo-li v čajovně Pohoda v budově muzea v Duchcově. V sobotu i neděli 10. a 11. prosince vždy od 14,00 hodin připravuje Dámský klub prodejní výstavu ručně vyrobených vánočních ozdob, košíků, keramiky, svíček, korálkových ozdob, perníčků atd.

Jarmáreček na zámku
V sobotu 10. prosince se v zámecké kuchyni Valdštejnského zámku v Litvínově otevře tradiční jarmáreček, kde můžete nakoupit ozdoby nebo dárky. Doplní ho také dílny pro děti. Otevřeno bude od 9,00 do 15,00 hodin. Na náměstí Míru pak bude probíhat vánoční program se zvyky, hudbou, cirkusem Berto, Ježíškovou poštou, malovaným betlémem a živými zvířaty. Trhy potrvají až do 17. hodiny.

Adventní koncerty
V kostele v Kalku v Krušných horách zazní adventní koncert v neděli 11. prosince v 15,00 hodin. Koncertuje Komorní smíšený sbor Ventilky a Tereza Svobodová, malé vánoční občerstvení zajištěno.
Třetí kadaňský adventní koncert se v neděli od 17,00 hodin koná v kostele Stětí sv. Jana Křtitele, kde vystoupí nejlepší citerista České republiky Michal Müller. Vstupné 50 Kč.
V sobotu zazní ve Vrchlického divadle v Lounech od 14,00 hodin vánoční koncert dechového orchestru ZUŠ Louny.
Taktéž v sobotu, od 17,00 hodin začíná na zámku v Klášterci nad Ohří adventní koncert Septem Cantet za doprovodu klavíru.
V neděli 11. prosince koncertuje v kostele svatého Ignáce v Chomutově Smíšený pěvecký sbor Aurum a Komorní orchestr města Chomutova.
V sobotu 10. prosince zazní adventní dechový koncert kostelem svatého Petra a Pavla ve Volyni v Krušných horách. Začátek je v 15,00 hodin a koncert pořádá sdružení, které usiluje o obnovu kostela.

Hudba ve Smolnici
Ve statku čp. 4 ve Smolnici na Lounsku se koná v sobotu 10. prosince adventní podvečer s Táťjanou Medveckou, která přednese výběr z textu Anny Magdaleny Bachové a doprovodí ji na klavír Igor Tausinger se skladbami J. S. Bacha. Program začíná v 16,00 hodin a z kapacitních důvodů je nutná rezervace na tel. 602971770.

Svařák u všech čertů
V pátek 9. a v sobotu 10. prosince si můžete dát svařák U všech čertů nebo-li na piazzetě před Vrchlického divadlem v Lounech. Chybět nebude ani zpívání. Po oba dny od 10,00 hodin.

Světlo svaté Barbory
Předání světla svaté Barbory obyvatelům Krušných hor a starostům krušnohorských obcí proběhne 10. prosince od 17,00 hodin v kostele Narození Panny Marie na Měděnci. Lucerny či svíčky pro odnesení světla s sebou. Na programu je seznámení se svatou Barborou, předání sošky, posvěcení světla, vystoupení pěveckého sboru Na Hlas Chomutov a večerní pochod Měděncem.

Betlémský příběh v planetáriu
V mosteckém planetáriu je na neděli 11. prosince odpoledne připraven vánoční program pro děti. Od 15,00 hodin se mohou zadívat na krásu zimní hvězdné oblohy (pro děti od 5 let) a od 16,30 hodin je připraven Příběh Hvězdy betlémské – naučný program pro děti od 12 let. Vstupné je 65 Kč pro dospělé, 35 Kč pro děti do 15 let, rezervace na telefonu 773 152 820.

Čertovské sklepy
Děti můžete vzít až do 11. prosince do sklepení galerie Špejchar nedaleko náměstí v Chomutově (prostory Střediska kulturních a knihovnických služeb), kde budou řádit čerti. Čertovské sklepy budou pro děti otevřeny vždy od 13,00 do 17,00 hodin.

Adventní troubení
Každou adventní neděli, tedy také 11. prosince, si můžete vyslechnout troubení slavnostních fanfár a vánočních koled z věže kostela Církve československé husitské v Duchcově (u rybníka Barbora). Adventní troubení začíná vždy v 17,00 hodin.

Adventní prohlídky
Na zámku Červený Hrádek v Jirkově pokračují také v neděli 11. prosince oživené adventní prohlídky, které se budou konat každou adventní neděli vždy od 13,00 do 19,00 hodin. Nazdobeným zámkem vás provede hraběnka a zámecký komorník. Podrobnosti o netradičních prohlídkách a rezervaci vstupenek v tomto článku

Vánoční výstavy
V Žatci si můžete prohlédnout vánoční ozdoby a betlémy. Součástí obou výstav jsou tento týden výtvarné dílny, trvají až do 10. prosince. Více se dočtete v článku Žatecké muzeum vystaví unikátní chmelařský betlém
V historické chomutovské radnici jsou vystaveny jako každý rok betlémy. V kadaňském hradu bude každý víkend otevřena výstava, která přiblíží svátky našich předků. Otevřeno je vždy v sobotu a neděli od 10,00 do 17,00 hodin a dočtete se o ní zde.  V rámci výstavy probíhají v neděli od 14,00 hodin dílny, tentokrát se bude vyrábět vánoční puzzle.
V Oblastním muzeu v Lounech vystavují skleněné foukané ozdoby, které si navíc tento týden (do pátku) můžete i sami vyrobit. Podrobnosti o výstavě a dílnách v tomto článku
Nově je od tohoto týdne otevřena inspirativní výstava vánočních stromků také na zámku Valdštejnů v Litvínově, v Galerii Radniční sklípek si můžete prohlédnout výrobky dětí a studentů.

Dílna ve skanzenu
V neděli 11. prosince pokračuje adventní program ve Skanzenu Stará Ves v zooparku v Chomutově. Od 14,00 hodin začíná adventní dílna na výrobu vánočních ozdob na stromeček a dekorací od 15,00 hodin bude připraven zábavný program Divadla Ve Tři Vánoce jsou tady. Na statku se můžete podívat se, jak si naši předci vánočně zdobili své příbytky. Vstup s platnou vstupenkou do zoooparku nebo 65 Kč dospělí, 40 Kč děti.

Vánoční trhy
Trvalé vánoční trhy jsou otevřeny v Chomutově náměstí 1. máje, a to až do 23. prosince. Na trhu si budete moci prohlédnout mechanický betlém s 254 figurkami a bude jezdit každé odpoledne také zoovláček. V sobotu dopoledne od 10,00 hodin mohou děti navštívit tvořivé dílny s Mateřinkou, od 14,00 hodin zahraje hornická dechovka. Od 17,00 hodin budou na náměstí řádit čerti krampusové. V neděli pak také dorazí čerti, a sice v loutkové pohádce Kašpárek a čerti od 10,30 hodin. Od 14,30 hodin vystoupí folklórní soubor Skejušan a poté country kapela Makovec.
Další trh můžete navštívit na 1. náměstí v Mostě, kde víkendový program začíná odpoledne od 16,00 hodin. V sobotu zahraje zazpívá sbor Korálek, uvidíte pohádku Vlk a ovce běží z kopce nebo kapelu Coffebreak. V neděli vystoupí Veselá Krušnohorská muzika nebo kapela Nedloubej se v nose, které předchází pohádka Vánoce tří sněhuláků. V sobotu dopoledne od 9,00 hodin navíc bude probíhat farmářský trh.
Krásné vánoční trhy s jedinečnou atmosférou nabízí krušnohorské saské město Annaberg-Buchholz. Podrobnosti i Adventu v tomto městě najdete zde

Seiffenský průvod
V sobotu 10. prosince projde saským městečkem Seiffen velký průvod více než čtyři stovek uniformovaných horníků, kteří dokreslí již tak kouzelnou atmosféru v tomto vánočním městečku. Co všechno se dá dělat v Seiffenu, se dočtete zde

Malování perníčků
Žatecký Chrámu chmele a piva zve 13. prosince na Malování vánočních perníčků s Markétou Krajčovičou z TV prima a Tomim Reidou - mistrem ČR v kategorii cukrář. Akce se koná v salonku nad restaurací, vedle dětské herny a je určena pro rodiny s dětmi. Děti obdrží perníčky a vše potřebné a budou tvořit. Součástí akce bude doprovodný program (malování na obličej a focení dětí v dětské herně). Vstup dětí je nutný v doprovodu rodičů a je zdarma. Akce bude probíhat od 10,00 do 12,00 hodin a od 15,00 do 17,00 hodin.

Foto: Národní památkový ústav.