e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Poštovní známka s kostelem se představí na červnové oslavě

publikováno: 6.2.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Flájská přehrada, železniční trať Most-Moldava a teď přesunutý děkanský kostel v Mostě se postupně staly tématy pro nové známky. Zasadil se o to Českojiřetínský spolek. Svůj nejnovější počin - známku k 500. výročí mosteckého kostela - představí na oslavách 24. června, které chystá město Most přímo v areálu kostela.

"Podnětem pro zařazení uvedených významných staveb mezi témata reprezentujících mostecký region v České republice i v zahraničí byla pokaždé jejich kulatá výročí. Přehrada Fláje si v roce 2013 připomínala 50 let dostavby, moldavská železnice oslavila v roce 2015 stotřicáté výročí plného zprovoznění a nakonec kostel v Mostě 500. jubileum od položení základního kamene, které si připomínáme 15. srpna 2017," informoval Jan Setvák z Českojiřetínského spolku. 

Srpnové výročí si děkanský kostel v Mostě připomene slavnostní mší, kterou bude v neděli 13. srpna dopoledne sloužit litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Hlavní oslavy, které pořádá město Most, se však soustředí na termín 24. června. Tehdy budou také představena nová šestnáctikorunová známka s motivem mosteckého kostela Nanebevzetí Panny Marie. Jejími autory jsou akademický malíř Jan Kavan a rytec Miloš Ondráček.

"Českojiřetínský spolek, jako iniciátor vydání všech tři poštovních známek, spojil v rámci své přeshraniční činnosti všechna tři témata v nově vydaném průvodci po moldavské dráze, který spolek vytvořil pro Destinační agenturu Krušné hory. Průvodce je jednou z řady aktivit, prostřednictvím které Českojiřetínský spolek upozorňuje na zajímavé stavby a výročí obyvatele německé strany Krušných hor," doplnil Jan Setvák.

Významnému výročí mosteckého kostela, jedno z mála pozůstatků historického královského města Most, se bude věnovat také Speciál magazínu www.e-region.cz.