e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V pátek projde Chomutovem průvod Tří králů

publikováno: 5.1.2017, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Do ulic měst tento týden vyrazili Tři králové, aby sbírali příspěvky pro Charitu. Jako každý rok dorazí i do Chomutova a i letos to bude ve slavnostnějším podání i se zvířaty ze zooparku. Jízda Tří králů začíná v pátek 6. ledna ve 14,00 hodin ve Staré Vsi. Ve stejný den večer vytvoří klášterečtí obří světelnou kometu. A přidáme ještě tip na neděli do muzea v Lesné v Krušných horách. AKTUALIZOVÁNO

Průvod vyjede ze skanzenu Stará Ves Podkrušnohorského zooparku Chomutov a v 15,00 hodin by měl dorazit na náměstí 1. máje. Zde králové popřejí před radnicí šťastný rok 2017 všem obyvatelům města. 

Na Tři krále v pátek 6. ledna vytvoří studenti z Klášterce nad Ohří opět originální světelnou kometu. Průvod začíná u střediska Centrum v 18,00 hodin, projde městem až ke kostelu Nejsvětější Trojice, kde soubor The Brokes z Gymnázia a SOŠ Klášterec připravil krátké divadelní představení o vánoční kometě. Pořadatelé zvou všechny děti i dospělé, aby pomohly rozzářit chvost Komety 2017. Velbloud Bloud, který kráčí s karavanou Tří králů, totiž ztratil cestu a neví, kudy má putovat do Betléma. Musí najít nejen Tři krále, ale také Ježíška, protože pro něj nese dary. Přineste si jakékoliv svítítko (baterku, čelovku, lampión, svítící meče, prostě cokoliv, co vydává záři).

Tříkrálovou nadílku chystá na neděli 8. ledna Krušnohorské muzeum na Lesné. Uvidíte tradice a zvyky Krušných hor v zimních měsících, ukázky zapomenutých řemesel a ochutnáte dobroty podle starých receptur. V muzeu je též k vidění výstava betlémů, louskáčků a kouřících panáčků. Otevřeno bude od 13,00 do 16,00 hodin.

Tříkrálovou sbírku tradičně organizuje Charita České republiky. Probíhá od 1. do 15. ledna, kdy do zapečetěných kasiček s červeným logem Charity vybírají koledníci po celé ČR. Prostředky jsou určené především na pomoc lidem v nouzi v České republice. Letos bude výnos rozdělen na asi 800 různých záměrů a projektů. Přispět můžete i na účet nebo prostřednictvím DMS. Podrobnosti zjistíte na webu www.trikralovasbirka.cz, kde je také uveden seznam zařízení, která peníze obdrží. V loňském roce vynesla sbírka téměř sto milionů korun

V neděli 8. ledna v 18,00 hodin pak můžete jako poděkování slyšet a vidět na ČT 1 Tříkrálový koncert z Městského divadla v Brně.